دفورمیتیهایی مانند اسکولیوز (انحرافات جانبی ستون فقرات) و کایفوز (قوز پشتی) و لوردوز (قوس بیش از اندازه کمر) از مهمترین انواع انحرافاتی است که در ستون فقرات مشاهده میشوند. هدف اصلی در درمان غیرجراحی دفورمیتیهای ستون فقرات، تصحیح و جلوگیری از پیشرفت انحراف است که با توجه به محل دفورمیتی و ارتفاع و زوایای قوسهای نابه جا، بریس یا ارتزهای مختلفی طراحی و مورد استفاده قرار میگیرند.
این نوع اختلال (دفورمیتی) به انحراف جانبی بیش از ۱۰ درجه ستون فقرات اطلاق میشود که بر اساس روش کاب اندازهگیری میشود. با توجه به اینکه انحراف جانبی ستون فقرات (اسکولیوز) در اغلب اوقات با چرخش مهره همراه میباشد، اغلب دفورمیتی را به صورت سه وجهی یا سه بعدی مشاهده و اندازه گیری میکنند.
مناسبترین روشهای درمانی میبایست بر اساس شدت ضایعه و سن بیمار تعیین شود:
ارتز (بریس) میلواکی در مواقعی که مهره هفتم و با مهرههای بالاتر به عنوان مهره راس قوس میباشند، مورد استفاده قرار میگیرد.
این ارتز برای درمان قوسهای با رأس مهره دهم توراسیک و مهرهای پایینتر از آن استفاده میشود. البته با اعمال تغییراتی در آن میتوان برای درمان قوسهایی با راس مهره هفتم و با هشتم توراسیک مورد استفاد قرار گیرد.
این ارتز مشابه بریس بوستون است با این تفاوت که ارتز میامی به صورت سفارشی و با قالبگیری از تنهی بیمار ساخته میشود. همچنین ارتفاع قدامی آن کوتاهتر از بوستون بوده به بیمار اجازه میدهد به سمت قدام خم شود.
این بریس به صورت سفارشی و با قالبگیری از تنه بیمار تهیه میشود.
ویژگی منحصر به فرد این ارتز روش قالبگیری از بدن بیمار برای تهیه ارتز است. در هنگام قالبگیری بیمار در فریم خاصی قرار میگیرد.
این ارتز به صورت نیمه وقت (حدود ۸ تا ۱۰ ساعت) و فقط در شبها که فرد بر روی بستر و یا تخت دراز کشیده است، مورد استفاده قرار میگیرد.
ارتز تجاری با نام پرووایدنس عملکردی شبیه ارتز چارلستون دارد. این ارتز با تکنولوژی CAD/CAM ساخته میشود.
یکی دیگر از شایعترین اختلالات در انحنای ستون فقرات، گودی کمر (لوردوز) است. در صورتیکه ستون فقرات را از نیم رخ نگاه کنیم، در ناحیه کمر یک انحنا رو به جلو دیده میشود. وقتی میزان انحنای کمر به حدی بیشتر از میزان طبیعی آن میرسد برای نامیدن آن اصطلاحا از کلمه هیپرلوردوزیس Hyper Lordosis یا گودی بیش از حد کمر استفاده میکنیم.
مهمترین علل انحراف لوردوز:
درمان انحراف لوردوز:
قوس زیاد غیر طبیعی ۵۰ درجه یا بیشتر در ناحیه سینه ای ستون فقرات کایفوز نام دارد.
مهمترین علل انحراف کایفوز:
انواع انحراف کایفوز:
ارتز میلواکی معمولا در درمان کایفوز شوئرمن مورد استفاده قرار میگیرد. در هنگامی که زاویه کایفوز بین ۵۰ تا ۷۵ درجه باشد.
این بریس با اعمال سیستم سه نقطه فشار باعث ایجاد اکستنشن تنه میشود.
قبل از کمک تکنولوژی های نوین در مهندسی پزشکی و درمان بیماران انحراف ستون فقرات، برای ساخت بریس ابتدا با استفاده از کچ از بدن بیمار قالب تهیه میشد که علاوه بر زمان بر بودن و اذیت کردن بیمار، دقت پایینی هم داشت. امروز از این روش به ندرت و فقط در کلینیکهای قدیمی استفاده میشود. اما در کلینیکهای مدرنتر از متدهایپیشرفتهتری که به آن اشاره خواهیم کرد استفاده میشود.
امروزه با پیشرفت تکنولوژی میتوان اسکن سه بعدی را جایگزین روشهای قالبگیری قرار داد. در این روش درمانگر با توجه به انحراف بیمار و نوع بریس مناسب برای فرد، از تنهی فرد اسکن سه بعدی تهیه میکند. علاوه به بر دقت بیشتر در این روش میتوان به سرعت بالای روند طراحی و آماده سازی بریس که با استفاده از کامپیتر صورت میگیرد نیز اشاره کرد.